Muzica populara, slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

Nichita Stănescu - Despre România

Featured

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Emisiuni TV Diverse Interesant
2,662 Vizionari

Publicitate

Descriere

Nichita Hristea Stănescu (născut în Ploiești, în anul 1933), este unul dintre cei mai cunoscuți poeți postmoderni, din anii 1980, fiind, la acea dată, promotorul postmodernismului, la noi.

El face parte dintr-o generație de poeți care au marcat un moment deosebit de important in istoria literaturii românești (alături de Nicolae Labiș, al cărui stil îl continuă, dar cu o altă abordare, mai apropiată de științele fixe: matematica, fizica, logica).

Notele comune ale stilului poetic stănescian sunt reprezentate, de-a lungul carierei sale "poezești", de multiple căutări ale unei limbi comune științelor și domeniilor umaniste, care ar trebui să se apropie cât mai mult de muzica sferelor (adică un limbaj similar celui divin, nerostit și bazat, în primul rând, pe emoții sau simțuri).

Nichita este cunoscut, îndeosebi, pentru volumele de versuri "O viziune a sentimentelor" (1964), "11 Elegii" (1966), "Necuvintele" (1969), "Epica Magna" (1978) sau "Noduri și semne"(1982).

În videoclipul de mai sus, numit "Despre România" (extras de pe canalul youtube al TVR), Nichita face o mărturisire, care este, în continuare, un semn de întrebare și o apreciere a geniului său totodată, în filmoteca de aur a televiziunii naționale.

Poetul ploieștean pare, în acest filmuleț, extrem de surprins (ceea ce nu duce, însă, la "neliniștirea" sa) de un telefon anonim, în care cineva se arată preocupat de sănătatea sa (poetul suferea de ciroză, acutizată în ultimii ani de viață, pe fondul excesului în consumul băuturilor alcoolice).

După ce primește lămuriri de la poet, respectivul apelant rostește un proverb românesc ("Nu mor caii când vor câinii"), reușind, parcă, să-l pună pe gânduri pe Nichita Stănescu.

Având în vedere epoca extrem de bulversantă pe care a trăit-o (cel de-al doilea război mondial și, apoi, cenzura comunistă, în plan cultural), nu ne este greu să intuim cam ce gândea poetul român, in momentele acestei scurte declarații.

Comenteaza

RSS
Positive SSL