Muzica populara - e-neatza.ro

Sofia Vicoveanca - Sunt fată de moldovean

Featured

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Populară
9,178 Vizionari

Publicitate

Descriere

Sofia Vicoveanca (născută Sofia Fusa) este o solistă de muzică populară românească, poetă și actriță din zona Bucovinei (comuna Toporăuți, județul Cernăuți). Ea este recunoscută pentru caracterul ei dârz (provenit, probabil, din alegerea de a trăi mai mult singură, mai ales după pierderea soțului), dar mai ales pentru stilul unic și vocea gravă, care o fac inconfundabilă.

Simțul artistic deosebit al Sofiei Vicoveanca nu mai are nevoie de nicio prezentare sau argumentare, dacă se ține cont de sectoarele artistice în care aceasta se exersează: creația poetică, cântecul și teatrul. În acest sens, nu este deloc o exagerare considerarea valorii sale artistice, la nivel de geniu.

Videoclipul de mai sus - "Sunt fată de moldovean" (1965) este constituit dintr-un colaj de cântece interpretate de Sofia Vicoveanca, în anul 1965. Titlurile cuprinse în colaj sunt: "Sunt fată de moldovean" (cel care dă și titlul albumului), "Așa-i fata vicoveană", "Lăsați hora slobodă", "Ușurică-s, ușurea" și "M-am gătit astăzi de joc".

Majoritatea melodiilor din videoclipul de față se organizează în jurul ideii de "joc" sau "horă" românească (bucovinească, mai ales), acestea reprezentând un gen muzical folcloric (horele), care există în cultura populară românească, altăuri de alte manifestări artistice de voie bună, cum ar fi doinele sau cântecele de joc și voie bună.

Versurile melodiei care dă și titlul albumului de colaje (Sunt fată de moldovean) se focalizează pe tema dragostei tinere sau a îndrăgostirii, trimițând, astfel, la mituri românești, cum ar fi cel al Zburătorului, prezent și în literatura română, la un Ion Heliade Rădulescu (poet din anii 1840) sau la un Mihai Eminescu (geniul nostru fără pereche).

Comenteaza

RSS
Positive SSL