Muzica populara - e-neatza.ro

Ion Dolanescu

Unul dintre cei mai indragiti interpreti de muzica populara, care a înregistrat 50 de discuri vinil şi compact-discuri, iar la spectacolele sale a adunat mii de spectatori, Ion Dolanescu, s-a nascut in comuna Persinari, langa Targoviste, la 27 ianuarie 1944 si s-a stins din viata pe 19 martie 2009  la ora 16:05 în urma unei afecțiuni cardiace. Pe langa viata de artist indragit, acesta a mai incercat si planul politicii, astfel ca deputat în legislature in 2000-2004, ales în județul Ilfov pe listele partidului PRM.

Ion Dolanescu s-a nascut si a crescut intr-o familie numeroasa, armonioasa cu sapte frati si care a cunoscut inca de la o varsta frageda greutatile vietii. Toti cei sapte frati cantau. Astfel, la varsta de 18 ani Ion Dolanescu a urcat prima data pe scena, la Casa de Cultura din Targoviste. In 1961, Ion Dolanescu a cunoscut-o pe Maria Tanase, alaturi de care a sustinut un turneu de doua-trei saptamani prin judetul Dambovita. O altă mare artistă care l-a protejat a fost Ioana Radu. De altfel artista, a intervenit pentru el la Ceauşescu pentru că era judecat pentru ilicit şi declarat persona non-grata. În 1966 devine solist la ansamblul "Ciocârlia".

In ceea ce priveste viata sa personala, acesta a fost casatorit de doua ori cu Iustina Băluţeanu si Maria Ciobanu. Niciuna dintre căsnicii nu a durat. Maria Ciobanu i-a dăruit un fiu, Ionuţ. Ionuţ Dolănescu a urmat acelaşi drum al muzicii populare româneşti, de mic fiind încurajat de tatăl său, deoarece l-a considerat talentat de când s-a născut. Ion Dolanescu mai are un fiu, Dragoș Carlos, a cărui mamă este Margarita Valenciano, din Costa Rica care atunci era studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj.

Ion Dolanescu s-a afirmat printr-o discografie semnificativă, avand numeroase înregistrări la radio și televiziune și cu o bogată activitate concertistică. Multe melodii le-a interpretat în duet cu Ionuț Dolănescu și cu Maria Ciobanu, atât mai demult, cât și în ultimul timp, în care se împăcase și el cu ea. A mai colaborat și cu Ionela Prodan și Elena Merișoreanu. Astfel, printre cele mai indragite melodii care au ramas in sufletele a milioane de oameni se Numara „M-am născut lângă Carpați”, „Gorjule, grădină dulce”, „Neuitata mea, Maria” sau „Pe sub dealul cu izvorul”.


Comenteaza

Articole asemanatoare


RSS
Positive SSL