Muzica populara - e-neatza.ro

Maria Tănase - Mi-am pus busuioc în păr

Featured

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Slagăre Vechi Româneşti
2,818 Vizionari

Publicitate

Descriere

Maria Tănase (1913 - 1963) este o interpretă de muzică populară și ușoară românească, precum și de romanțe, muzică lăutărească și teatru de revistă. Ea este supranumită "Pasărea măiastră", de către Nicolae Iorga, în 1938, când tânăra cânta la încheierea cursurilor de vară, de la Școala Populară, din Vălenii de Munte (județul Prahova).

Debutul Mariei Tănase are loc în cadrul teatrului "Cărăbuș", din București, unde scrie în revista "Cărăbuș-Express" (a lui Nicolae Kirițescu), sub pseudonimul Mary Atanasiu, ales de ConstantinTănase, celebrul actor român, după care va fi numit teatrul din inima Bucureștilor.

Cine nu și-o amintește și azi pe Privighetoarea cântecului popular românesc, cea care ne-a încântat atunci și o face și azi, prin înregistrările rămase, cu melodii celebre, precum: "Cine iubește și lasă", "M-am jurat de mii de ori", "Mărie și Mărioară" sau "Când o fi la moartea mea"?

Melodia de mai sus - "Mi-am pus busuioc în păr" - este încărcată pe canalul youtube al casei de discuri Electrecord, înființat în 2015 și dedicat muzicii românești din toate genurile și din cele mai vechi timpuri.

Astfel, regăsim aici soliști din realitatea muzicală românească actuală (Corina Chiriac, Orchestra de muzică populară "Mugurel", din Chișinău), dar mai ales artiști care nu mai sunt, fizic, printre noi (Gică Petrescu, Anda Călugăreanu, Valeria Peter Predescu).

Versurile melodiei "Mi-am pus busuioc în păr", în interpretarea celebrei Maria Tănase transmit multe semnificații care se concentrează în jurul unor tradiții populare românești, referitoare la atragerea partenerului/partenerei iubite, prin anumite practici de magie (albă sau neagră, în funcție de intenția celui care le performează), denumite și "descântece" sau "farmece".

Comenteaza

RSS
Positive SSL