Slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

Slagare Maria Cornescu si viata ei

Maria Cornescu s-a născut la 20 noiembrie 1945 și a crescut în atmosfera tradițiilor populare păstrate în Craiova, devenind una dintre cele mai indragite interprete de muzica populara olteneasca a anilor 70 - 80. Caracterizata de un timbru cu totul deosebit, inalt si sclipitor, de o voce mladioasa, cristalina, aceasta a devenit foarte apreciata mai ales de iubitorii cantecului popular. Deși a aratat mereu timiditate fata de prezenta publicului, aceasta s-a dovedit a face parte din sensibilitatea sa, cantecele, în culorile și luminile date de incantatoarele buchete de versuri au impresionat si au reusit sa ramana in inimile ascultatorilor, chiar si in anul 2017 multi ascultatori se bucura de glasul fermecator al artistei.

Maria Cornescu a debutat la 18 ani, ocupand postul de solista a Ansamblului artistic ,,Nicolae Bălcescu" din Craiova. Isi formeaza rapid un repertoriu propriu bazat pe versuri care denota o sensibilitate aparte in ceea ce priveste relatia dintre parinti si copii sau  intamplarile vietii. In 1965 este invitata sa imprime patru cantece la sediul central din Bucuresti al Radiodifuziunii Romane cu Orchestra de Muzica Populara Radio dirijata de Victor Predescu si în următorul an deschide seria albumelor personale imprimate la Casa de discuri Electrecord, unele dintre discuri vor fi reeditate datorita vanzarilor rapide pe piaţa muzicala nationala. La 27 de ani, devine, tot prin succesul la concursul de angajare, solista a Ansamblului ,,Rapsodia Romana'' din Bucuresti.  Între anii 1968-1976 revine in Studiourile Radio pentru inregistrari iar albumele Electrecord se succed aproape anual, in perioada 1967-1988, urmate de compact discurile aparute în 1996 şi respectiv 2000 : ,,Maria Cornescu- Melodii indragite'' si ,,Maria si Marilena Cornescu- Pe noroc nu dau un ban ''.

Maria Cornescu s-a afirmat printr-o sensibilitate aparte, după spusele sale, aceasta iubeste florile, padurea, frumosul. Refuza publicitatea. Prefera sa asculte un taran cantand . ,, Prin cantec imi strig durerea, in cantec mi-e mangaierea '', declara insasi interpreta.

Printre cele mai indragite piese care au starnit lacrimile multor ascultatori si care i-a ajutat sa isi regaseasca linistea sufleteasca se numara "Omului de langa tine",  "M-a cuprins dorul de mama" sau "Te-am iubit cu atata dor".

 


Comenteaza

Articole asemanatoare


RSS
Positive SSL

[x] Dă-mi un LIKE !