Muzica populara - e-neatza.ro

Ultimele articole


  • Marii artisti ai Romaniei, nevoiti sa se reprofileze muzical

    Într-o lume mereu în viteză și în schimbare, într-o lume în care arta și cultura devin un fel de Cenușărese ale vieții, artiștii români nu își pierd speranța și deși nevoiți să își lărgească sfera de activitate, iar uneori chiar să o schimbe, ei nu renunță la visul lor de o viață, muzica.
    Deși mulți dintre ei au început pe un anume gen muzical, aceștia nu au ezitat să schimbe ritmul în pas cu trendurile vremurilor și cerințele pieței. Alții, care nu au reușit să se adapteze pe pământ românesc, au ales să emigreze o vreme, pentru a face față problemelor financiare.
    Surprinzătoare sunt cazurile câtorva mari artiști, care deși erau odată în topurile muzicale vânzând numeroase CD-uri pe piață, dar care, din anumite motive, cel mai probabil manageriatul necorespunzător, nu au reușit să țină pasul cu noile cerințe, nu au reușit să se reintegreze în alte genuri muzicale și ori și-au schimbat profesia, ori pur și simplu au dispărut de pe piața muzicală contemporană, unii, chiar recurgând la gesturi disperate, din cauza faptului că nu au reușit să se adapteze și să accepte eșecul.
    Artiștii care au înțeles că muzica înseamnă să dăruiești emoții din suflet către suflet și să îți folosești talentul vocal indiferent de genul muzical pe care îl încerci și adopți, au rămas alături de noi, să ne bucure cu ritmurile adaptate. La urma urmei, nu contează dacă în loc de muzică ușoară ajungi să cânți romanțe sau muzică populară și de ce nu, chiar muzică lăutărească sau de petrecere, ci important este să înțelegi că și piața muzicală este ca oricare altă piață, care are cerere și ofertă, iar dacă vrei să reziști, trebuie să adaptatezi.
    Pe pagina e-neatza vă puteți bucura de foarte multe melodii vechi, care ne îmbată sufletul cu miresmele muzicale de altădată și care sunt încă de mare actualitate, fiind apreciate de milioane de români.
    Scopul nostru, este acela de a promova constant artiștii și muzica veche, muzica de calitate, încercând să o păstrăm și să o dăruim frumos ascultătorilor și cititorilor noștri, sufletelor care au nevoie de ceea ce doar muzica poate aduce în sufletele noastre
    Revenind la subiectul dezbătut de noi, am vrea să aflăm și părerea dumneavoastră, de aceea vă întrebăm unde considerați că s-a produs declinul industriei muzicale românești, unde au dispărut marile voci ale scenei de la noi, ce greșeli credeți că au făcut unii artiști de-a lungul carierei? Credeți că România nu are capacitatea de a-și păstra valorile, iar alte țări le-ar fi consacrat mai bine?
    Așteptăm cât mai multe păreri din partea voastră și vă dorim o zi plină de muzică pe buze și în suflet!

    Read more »
  • Slagare Maria Cornescu si viata ei

    Maria Cornescu avea să debuteze la tânăra vârstă de 18 ani, reuşind la concursul pentru postul de solistă a Ansamblului artistic “Nicolae Bălcescu” din Craiova.
    În scurt timp, Maria ajunge să își formeze un repertoriu propriu, bazat pe filtrul experienţei proprii, a talentului său artistic, dar şi pe versurile inspirate de viața de zi cu zi, de emoții, sentimente, trăiri, a relațiilor familiale, în special a celor dintre părinți și copii, versuri care devin cântece apreciate de public tocmai pentru realitatea și profunzimea trăirilor pe care acestea le redau.
    În 1965 este invitată să imprime patru cântece la sediul central din Bucureşti al Radiodifuziunii Române cu Orchestra de Muzică Populară Radio dirijată de Victor Predescu, iar în anul 1966, dă startul albumelor personale, imprimate la Casa de discuri Electrecord. Îndrăgită de publicul din toată țara, Maria Cornescu ajunge să aibă o ascensiune uluitoare, unele discuri chiar fiind reeditate, datorită faptului că acestea au fost vândute ca pâinea caldă pe piaţa muzicală naţională de atunci.
    Maria Cornescu, în timpul unui concert susţinut la Târgu Jiu, are să îl cunoască pe cel care va deveni primul său soț, Nelu Bălăşoiu, cu care va forma mulți ani, un cuplu muzical folcloric de succes și foarte iubit de către public și lumea artistică.
    La 27 de ani, Maria devine solistă a Ansamblului “Rapsodia Română” din Bucureşti, datorită talentului și succesului său remarcabil.
    Între anii 1968-1976 revine în Studiourile Radio pentru a înregistra noi albume Electrecord, iar în perioada 1967-1988, acestea vor fi urmate de compact discurile: “Maria Cornescu – Melodii îndrăgite” şi “Maria şi Marilena Cornescu – Pe noroc nu dau un ban”.
    Pe Maria Cornescu o putem asculta nu doar în albumele personale, dar și în nenumărate albume colective, acest lucru denotând atât dragostea publicului față de repertoriul artistei, pe care doreau să o audă și să o reasculte mereu, cât și prezența sa, deschiderea sa artistică  prin frumuseţea, diversitatea și căldura pe care o emana în fiecare din interpretările ei.
    Maria Cornescu ne lasă ca moștenire artistică  autentică de mare valoare folclorică, 133 de titluri de cântece în albumele sale originale, un alt număr semnificativ  de piese needitate și alte câteva apărute pe albumele colective, piesele sale fiind doine, cântece tradiţionale, cântece de stil folcloric modern şi contemporan, cântece de voie bună şi creaţii ce aparţin zonei oltenești autentice.
    Melodiile “Să iubiți pomii-nfloriți”, “Omului de lângă mine”, “Mergând aseară pe drum”, “Îţi aduci aminte, Ioane?”, vor rămâne pe buzele noastre mulți ani, deoarece muzica ei a fost și va fi nemuritoare.
    Prin tot ceea ce a fost ea ca artist al scenei folclorice, Maria Cornescu a fost cu siguranță un etalon ale muzicii populare românești.

     

    Read more »
  • Angela Similea - muzica ce o sa ramana in istoria noastra

    Muzica anilor 70`-80` a ramas, pentru cei mai multi dintre noi, parca impregnata in sange, in inima. Purtam inca in suflete vocile cristaline si pline de viata a unor artisti pe care nu ii vom uita niciodata. Una dintre cele mai indragite artiste a acelor ani a fost indragita Angela Similea care a reusit prin numeroase hit-uri sa isi atraga milioane de fani care, iata, chiar si in 2017 ii sunt devotati.

        Angela s-a nascut pe data de 9 iulie 1947 in comuna 1 Decembrie in judetul Ilfov. Artista a simtit dintotdeauna chemarea catre aceasta cale, astfel ca inca din copilarie, timida copila obisnuia sa cante in tramvai, spre neplăcerea mamei sale, care încerca mereu să o facă să se oprească. Inca din adolescenta aceasta a avut parte de multe suferinte, frustrari cauzate de faptul ca mama sa nu o lăsa să iasă la ceai alături de prietenele ei si refuza total sa o lase sa porneasca pe acest drum, din cauza unei nesigurante financiare. În timpul liceului, profesorul de muzică Marin Teofil i-a descoperit talentul, îndrumând-o către compozitorul George Grigoriu, care conducea atunci ansamblul UTC. Acesta a stabilit ca Angela Similea să ia lecții de canto cu Florica Orăscu, care a lucrat cu mulți alți interpreți din aceeași generație precum Aura Urziceanu, Dida Drăgan, Mihai Constantinescu și Olimpia Panciu. Un lucru interesant este ca, Orascu, considerand ca aceasta are o voce mult prea cristalina, a determinat-o sa se apuce de fumat pentru a capata gravitate. Dupa o scurta perioada de timp, vocea artistei s-a maturizat, devenind foarte profunda.

    Primul succes îl obține odată cu premiul II de la Festivalul Internațional „Cerbul de aur”, din 1970 când a obținut Cerbul de Argint. În 1971 lansează șlagărul lui George Grigoriu Amurgul, cu care va obține premiul special al juriului la concursul Ancora Decinului din Cehoslovacia. În 1972, la Festivalul Orfeul de aur din Bulgaria, obține locul II cu melodia Tu ești primăvara mea de Florin Bogardo, iar premiile continua.În 1985 apare în filmul Rămășagul regizat de Ion Popescu Gopo. De-a lungul carierei a reușit să colaboreze cu unii dintre cei mai mari și mai buni compozitori români: Ion Cristinoiu, Marcel Dragomir, Marius Țeicu, Zsolt Kerestely, Temistocle Popa, Dan Iagnov, Marian Nistor, Florin Bogardo, Adrian Enescu, George Grigoriu.

    Melodia "Să mori de dragoste rănită", compusă de Marcel Dragomir, pe versurile lui Aurel Storin, a fost declarată "melodia secolului al XX-lea" de către public, cu ocazia galei organizate de TVR 2, în 2000. În 2005, Angela Similea a revenit pe piața muzicală, după zece ani de absență, cu un nou album, intitulat „Lumea mea”, realizat de Ovidiu Komornyk. „În anul 2003, într-un turneu in Germania, Ovidiu Komornyik mi-a propus o colaborare în vederea realizării unui album.Fondul era prielnic: acumulasem mult dor de cântec și adunasem suficientă «ocară» din partea publicului, care ma dojenea pentru «abandon». Așa ca am pornit lucrul și, exact dupa nouă luni, s-a nascut «Lumea mea». O dată cu aceasta am revenit pe scenă, iar publicul m-a așezat pe același loc, al meu: așa am simțit! Avându-l pe Ovidiu alături mi-a fost mai ușor să mă adaptez în noua formă de întâlnire dintre artist și publicul de azi!”, a declarat artista.

    Din pacate, acum, la cei 71 de ani arista s-a retras din atentia publicului din cauza problemelor de sanatate, precizam ca artista are probleme severe cu inima.

    Read more »
  • Ion Dolanescu

    Unul dintre cei mai indragiti interpreti de muzica populara, care a înregistrat 50 de discuri vinil şi compact-discuri, iar la spectacolele sale a adunat mii de spectatori, Ion Dolanescu, s-a nascut in comuna Persinari, langa Targoviste, la 27 ianuarie 1944 si s-a stins din viata pe 19 martie 2009  la ora 16:05 în urma unei afecțiuni cardiace. Pe langa viata de artist indragit, acesta a mai incercat si planul politicii, astfel ca deputat în legislature in 2000-2004, ales în județul Ilfov pe listele partidului PRM.

    Ion Dolanescu s-a nascut si a crescut intr-o familie numeroasa, armonioasa cu sapte frati si care a cunoscut inca de la o varsta frageda greutatile vietii. Toti cei sapte frati cantau. Astfel, la varsta de 18 ani Ion Dolanescu a urcat prima data pe scena, la Casa de Cultura din Targoviste. In 1961, Ion Dolanescu a cunoscut-o pe Maria Tanase, alaturi de care a sustinut un turneu de doua-trei saptamani prin judetul Dambovita. O altă mare artistă care l-a protejat a fost Ioana Radu. De altfel artista, a intervenit pentru el la Ceauşescu pentru că era judecat pentru ilicit şi declarat persona non-grata. În 1966 devine solist la ansamblul "Ciocârlia".

    In ceea ce priveste viata sa personala, acesta a fost casatorit de doua ori cu Iustina Băluţeanu si Maria Ciobanu. Niciuna dintre căsnicii nu a durat. Maria Ciobanu i-a dăruit un fiu, Ionuţ. Ionuţ Dolănescu a urmat acelaşi drum al muzicii populare româneşti, de mic fiind încurajat de tatăl său, deoarece l-a considerat talentat de când s-a născut. Ion Dolanescu mai are un fiu, Dragoș Carlos, a cărui mamă este Margarita Valenciano, din Costa Rica care atunci era studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj.

    Ion Dolanescu s-a afirmat printr-o discografie semnificativă, avand numeroase înregistrări la radio și televiziune și cu o bogată activitate concertistică. Multe melodii le-a interpretat în duet cu Ionuț Dolănescu și cu Maria Ciobanu, atât mai demult, cât și în ultimul timp, în care se împăcase și el cu ea. A mai colaborat și cu Ionela Prodan și Elena Merișoreanu. Astfel, printre cele mai indragite melodii care au ramas in sufletele a milioane de oameni se Numara „M-am născut lângă Carpați”, „Gorjule, grădină dulce”, „Neuitata mea, Maria” sau „Pe sub dealul cu izvorul”.

    Read more »
  • Madalina Manole “Fata cu parul de foc”

    Madalina Manole, pe numele real Anca Magdalena Mircea, a fost una dintre cele mai indragite artiste care si-a pus amprenta pe milioane suflete, dar care, din nefericire, a decis sa-si curme viata in ziua in care ar fi implinit 43 de ani, dupa ce ar fi baut un pesticid foarte toxic, Furadan. (cazul inca este discutat si foarte controversat)

    Talentul pentru muzica l-a mostenit de la mama sa, care canta muzica populara. La vârsta de cincisprezece ani devine membră a Cenaclului Tineretului prahovean, condus de poetul Lucian Avramescu. Tot in adolescență tânăra interpretă, vrând să se afirme în planul muzical, formează împreună cu Ștefania Ghiță duetul Alfa și Beta, cu care participă la spectacolele Cenaclului Flacăra.

                În anul 1997, lansează albumul „Lină, lină Mădălină”, moment în care inregistrat două premiere notabile. Mădălina Manole a devenit primul nume al muzicii pop românești care a intrat în catalogul unui mare producător muzical internațional – Polygram Group (prin Zone Records România). Tot prin intermediul acestui album, Mădălina Manole a devenit prima artistă de muzică pop care a avut curajul să interpreteze folclor autentic, în manieră originală, cu o orchestră de muzică populară condusă de Dorel Manea. Pe album se regăsesc piese de la Maria Tănase, Maria Lătărețu, Ileana Sărăroiu, Lucreția Ciobanu, Mioara Velicu.

    În 2000 apare albumul „Dulce de tot”care este apreciat ca fiind cel mai bun album pop de către Radio România Actualități. Pe data de 19 februarie 2010, Mădălina Manole lansează un nou album. Materialul discografic se intitulează „0 9 Mădălina Manole” și reprezintă cel de-al 9-lea album al artistei. In timpul albumului s-a imbolnavit din cauza oboselii acumulate.

    Artista, cu o voce deosebit de calda, a ramas in sufletele oamenilor cu numeroase melodii de exceptie, cum ar fi “Te-am Vazut, Mi-ai Placut”, “A fost iubire”, “Fata Draga”,  “Tu n-ai avut curaj”, “Suflet gol”.

    Read more »
  • Muzica veche, slagare romanesti - filmulete

    Muzica, act al mintii omenesti, simbolizeaza intreaga viata, portita de iesire din neant. Notele muzicale imbinate intr-un mod armonios, redau linistea si fericirea omului, pastreaza amintiri si te poarta intr-un labirint ce provoaca obsesie.

                Din nefericire, muzica noilor generatii si-a pierdut din adevarata esenta caci cumva reuseste sa nu mai transmita sentimente, sa nu te mai poata transporta intr-o alta lume, acest lucru datorandu-se, in principiu, din cauza versurilor lipsite de inteles.

    Sigur, am discutat despre muzica moderna si dezavantajele ei, insa nu putem sa nu discutam despre muzica veche, cea plina de simboluri care si-a pus amprenta pe fiecare suflet si pe fiecare timpan.Aceasta muzica veche o descoperim cu fiecare fragment care ne trece pe la urechi, intr-o calatorie linistita sau, pur si simplu seara, in pat. Muzica anilor 80, de exemplu, a avut un mare impact, difuzandu-se chiar si azi la radio. Unele dintre cele mai indragite artiste din acea vreme erau Madalina Manole, Mihaela Runceanu si Malina Olanescu care, din pacate, nu mai sunt printre noi. "Fata draga", "De-ar fi sa vii" sau "Mi-e dor de tine" au purtat suflete a milioane de ascultatori pe cele mai inalte culmi, au provocat lacrimi, emotii, o multitudine de sentimente care nu s-au pierdut niciodata. Voci remarcabile, calde si prietenoase, au ramas in amintirea atat a copiilor generatiei 80, cat si a celor nascuti dupa anul 2000.

                Alti artisti renumiti ai acelor ani au fost si Loredana Groza, Monica Anghel, Oana Sarbu, Gabriel Cotabita, artisti care si-au croit drumul spre succes cu multa munca si multa dragoste pe care au oferit-o ascultatorilor. Sa ne acordam un timp, asadar, pentru a ne incanta auzul cu muzica veche de calitate.

    Read more »
RSS
Positive SSL