Angela Similea - muzica ce o sa ramana in istoria noastra
Muzica anilor 70`-80` a ramas, pentru cei mai multi dintre noi, parca impregnata in sange, in inima. Purtam inca in suflete vocile cristaline si pline de viata a unor artisti pe care nu ii vom uita niciodata. Una dintre cele mai indragite artiste a acelor ani a fost indragita Angela Similea care a reusit prin numeroase hit-uri sa isi atraga milioane de fani care, iata, chiar si in 2017 ii sunt devotati.
Angela s-a nascut pe data de 9 iulie 1947 in comuna 1 Decembrie in judetul Ilfov. Artista a simtit dintotdeauna chemarea catre aceasta cale, astfel ca inca din copilarie, timida copila obisnuia sa cante in tramvai, spre neplăcerea mamei sale, care încerca mereu să o facă să se oprească. Inca din adolescenta aceasta a avut parte de multe suferinte, frustrari cauzate de faptul ca mama sa nu o lăsa să iasă la ceai alături de prietenele ei si refuza total sa o lase sa porneasca pe acest drum, din cauza unei nesigurante financiare. În timpul liceului, profesorul de muzică Marin Teofil i-a descoperit talentul, îndrumând-o către compozitorul George Grigoriu, care conducea atunci ansamblul UTC. Acesta a stabilit ca Angela Similea să ia lecții de canto cu Florica Orăscu, care a lucrat cu mulți alți interpreți din aceeași generație precum Aura Urziceanu, Dida Drăgan, Mihai Constantinescu și Olimpia Panciu. Un lucru interesant este ca, Orascu, considerand ca aceasta are o voce mult prea cristalina, a determinat-o sa se apuce de fumat pentru a capata gravitate. Dupa o scurta perioada de timp, vocea artistei s-a maturizat, devenind foarte profunda.
Primul succes îl obține odată cu premiul II de la Festivalul Internațional „Cerbul de aur”, din 1970 când a obținut Cerbul de Argint. În 1971 lansează șlagărul lui George Grigoriu Amurgul, cu care va obține premiul special al juriului la concursul Ancora Decinului din Cehoslovacia. În 1972, la Festivalul Orfeul de aur din Bulgaria, obține locul II cu melodia Tu ești primăvara mea de Florin Bogardo, iar premiile continua.În 1985 apare în filmul Rămășagul regizat de Ion Popescu Gopo. De-a lungul carierei a reușit să colaboreze cu unii dintre cei mai mari și mai buni compozitori români: Ion Cristinoiu, Marcel Dragomir, Marius Țeicu, Zsolt Kerestely, Temistocle Popa, Dan Iagnov, Marian Nistor, Florin Bogardo, Adrian Enescu, George Grigoriu.
Melodia "Să mori de dragoste rănită", compusă de Marcel Dragomir, pe versurile lui Aurel Storin, a fost declarată "melodia secolului al XX-lea" de către public, cu ocazia galei organizate de TVR 2, în 2000. În 2005, Angela Similea a revenit pe piața muzicală, după zece ani de absență, cu un nou album, intitulat „Lumea mea”, realizat de Ovidiu Komornyk. „În anul 2003, într-un turneu in Germania, Ovidiu Komornyik mi-a propus o colaborare în vederea realizării unui album.Fondul era prielnic: acumulasem mult dor de cântec și adunasem suficientă «ocară» din partea publicului, care ma dojenea pentru «abandon». Așa ca am pornit lucrul și, exact dupa nouă luni, s-a nascut «Lumea mea». O dată cu aceasta am revenit pe scenă, iar publicul m-a așezat pe același loc, al meu: așa am simțit! Avându-l pe Ovidiu alături mi-a fost mai ușor să mă adaptez în noua formă de întâlnire dintre artist și publicul de azi!”, a declarat artista.
Din pacate, acum, la cei 71 de ani arista s-a retras din atentia publicului din cauza problemelor de sanatate, precizam ca artista are probleme severe cu inima.