Muzica populara, slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

Vlăduța Lupău și Rapsozii Maramureșului - O fată hoinară

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Etno
1,632 Vizionari

Publicitate

Descriere

Vlăduța Lupău și ”Rapsozii Maramureșului” reușesc în această melodie să creeze o legătură între folclor și muzica de inspirație balcanică. Muzica de petrecere de inspirație balcanică, numită impropriu ”manele” are un ritm turcesc, are influențe grecești, dar a intrat în conștiința românească prin intermediul interpreților de etnie rromă, faimoșii lăutari. Melodia de față a Vlăduței Lupău este departe de stilul denumit ”manelistic”. Versurile sunt alese cu grijă, cuvintele folosite sunt de dragoste, vorbesc despre o tânără prinsă în mirajul amețitor al dragostei. Lipsesc ”dedicațiile”, ”banii”.

Melodiile precum ”De ce mă minți?” sunt deja cunoscute, dar Vlăduța Lupău reușește să îi ofere o interpretare în stil propriu. La aceste melodii, balcanice, accentul cade nu atât pe stil și voce,cât pe costumația și aspectul fizic al interpreților. Vlăduța Lupău este admirată și urmărită nu doar pentru voce ci și pentru frumusețea sa fizică.

Acordeonul, vioara și saxofonul creează antrenul acestor melodii deosebite, care sunt mai mult decât binevenite atunci când sunt cântate la o nuntă, un botez sau o sindrofie. ”Nuntă mare norocoasă”, ”nuntă boierească” sunt elemente de veselie, bucurie, afirmare pe scara socială.

Artista Vlăduța Lupău a reușit să-și creeze un stil interpretativ deosebit, melodiile sale însoțind omul de la botez, la majorat și la nuntă. ”Omul când se naște nu știe un cuvințel dar beau alții pentru el” este un vers care arată umorul deosebit al melodiilor interpretate de artista Vlăduța Lupău.

Comenteaza

RSS
Positive SSL