Muzica populara, slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

Valeriu Sterian - Vino Doamne

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Slagăre Vechi Româneşti
7,745 Vizionari

Publicitate

Descriere

În perioada anilor ’70, solistul de muzică folk, Valeriu Sterian a avut curajul de a compune și interpreta unele piese avangardiste care au fost cenzurate ulterior, de regimul comunist din România.În anul 1972 cântărețul a început cursurile Facultății de Psihologie la Universitatea din București iar contactul cu lumea muzicii din capitală l-a atras și l-a stimulat în activitatea sa artistică.
Împreună cu un coleg de-al său din liceu a participat la Festivalul “Primăvara baladelor” iar melodia “Nopți” compusă de ei a fost premiată.Din păcate, la scurt timp această piesă a fost interzisă.
Versurile tulburătoare se refereau la dezastrul pe care-l poate produce un cutremur și la urmările tragice, așa cum a fost cutremurul din România din seara de 4 martie 1977.

Valeriu Sterian a decis să schimbe textul și chiar refrenul melodiei pe care l-a adaptat sub forma “Vino Doamne să vezi ce-a mai rămas din oameni”.
 Din anul 1975, cântărețul și-a început cariera solo și nu a mai cântat acest cântec.
  În decembrie 1989 după alungarea dictatorului Nicolae Ceaușescu de la putere, melodia lui Valeriu Sterian a revenit la radio și la televiziune, cu titlul “Vino,Doamne”, adaptată la realitatea istorică a națiunii române.În partea introductivă a piesei,cântărețul face referire la momentele Revoluției începute la Timișoara împotriva regimului comunist, iar refrenul ne amintește de zecile de demonstranți care au căzut sub gloanțele trase de unitățile armatei.

Comenteaza

RSS
Positive SSL