Muzica populara, slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

Valentin Sanfira - Gorjul, colț de rai!

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Populară
1,207 Vizionari

Publicitate

Descriere

”Gorjul, colț de rai” este un adevărat certificat muzical de autenticitate și tradiție pe care îndrăgitul artist popular Valentin Sanfira îl construiește pentru regiunea sa de suflet. Sohodolul, munții Gorjului,în special Munții Parângului (Gorj este noțiunea slavă prin care înțelegem ”Jiul de Munte”) sunt cântate din perspectiva dragostei pentru femeia iubită.

Îndrăgitul artist popular Valentin Sanfira abordează un repertoriu folcloric larg, accentul căzând pe melodii de dragoste, melodii de voie bună și melodii cu mesaj vesel, educativ și satiric.

Sunt amintite cântatul la frunză și spălatul (înălbitul) tradițional al pânzei la apa curgătoare. Personalul interpretat de îndrăgitul artist popular Valentin Sanfira afirmă că o va lua de mireasă pe femeia iubită, dacă aceasta va înălbi pânza ”pe Sohodol la vale, sub poala Parângului”, pentru-ai face lui o cămașă ”de bună”, cum zic oltenii de la țară. Fata de măritat se pregătește de mică pentru măritiș. Ea învață să gătească bucate alese, să țese pânza, covoarele care-i vor compune zestrea de femeie măritată, să înălbească pânza și rufele la râu, să croiască veștminte.

Îndrăgitul artist popular Valentin Sanfira este filmat cântând lângă apa curgătoare care reprezintă metafora curgerii vieții. Românul își promovează dragostea cântând, iar îndrăgitul artist popular Valentin Sanfira știe să își motiveze publicul, care, îl răsplătește de fiecare dată cu aplauze, ori de câte ori, acesta apare în public.

Numele îndrăgitului artist popular Valentin Sanfira a devenit sinonim cu voia bună, speranța de mai bine, vuietul tinereții, pariul câștigat de tânăra generație cu imensul tezaur care este folclorul popular românesc.

Comenteaza

RSS
Positive SSL