Muzica populara - e-neatza.ro

Tradiţii şi obiceiuri de Sf. Andrei

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Diverse Interesant
689 Vizionari

Descriere

 Noaptea Sf. Andrei nu ar trebui să ne sperie dacă ascultăm sfaturile străbunilor şi avem credinţă în Dumnezeu. Iată ce spun unele dintre cele mai neobişnuite tradiţii ale acestei sărbători:

 Se spune că în noaptea de 30 noiembrie, Sf. Andrei împarte prada lupilor, pentru iarna ce urmează. De aceea, în zonele unde încă se mai respectă cu stricteţe tradiţiile, gospodarii îşi pun usturoi lângă pragul uşilor, lângă ferestre şi fântâni. La boi, berbeci, armăsari, ţapi, se face o cruce din ceară pe cornul din dreapta.

 De Sf. Andrei nu se mătură, nu se duce gunoiul, nu se dă de pomană sau cu împrumut, nu se piaptănă, nu se fac zgârieturi, nu se munceşte, pentru a feri locuitorii casei de lupi. Se spune că cine ascultă ce vorbesc animalele la miezul nopţii, moare. 

 Tot în acea noapte, strigoii se plimbă liberi şi pot deveni foarte periculoşi, aducând cu ei moartea sau bolile.

 Fetele singure, îsi pun sub pernă înainte să adoarmă, 41 de boabe de grâu, iar dacă cineva le ia grâul în vis, se vor mărita. Ele mai fac un colac de pâine, în mijlocul căruia se pune un căţel de usturoi. Dacă usturoiul răsare, fata va avea noroc.  

 Dacă nu, va avea ghinion. Toate aceste tradiţii nu ar trebui să ne sperie, ci dimpotrivă, ar trebui să fim mândrii că le avem. Alte popoare ne invidiază pentru ele, iar sărbătorile, obiceiurile românilor rămân unele dintre cele mai misterioase şi spectaculoase.

Comenteaza

RSS
Positive SSL