Muzica populara, slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

Surorile Osoianu - Uite, mamă, ce - i pe vale

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Populară
448 Vizionari

Publicitate

Descriere

Surorile Osoianu oferă în această melodie, ”Uite mamă ce-i pe vale” o nouă expresie a cântecului popular specific Moldovei. Surorile Osoianu și-au creat un deosebit renume atunci când vine vorba de melodiile doinite cu mesaj. Această melodie este dedicată bărbaților care erau concentrați în armată, de-a lungul istoriei care se întorc la familiile și mai ales la iubitele, soțiile care-i așteaptă. Melodia ilustrează durerea familiilor rămase acasă.Concentrarea înseamnă că bărbații care își făcuseră stagiul militar erau convocați după lăsarea la vatră, să participe la acțiuni militare de reparare a forturilor, de realizare a tranșeelor, de reparare a drumurilor strategice, a căilor ferate.

Concentrarea este acțiunea care îndepărtează bărbatul de familia sa. Prins între datoria de soț și cea de militar, bărbatul își poartă durerea în suflet iar femeile de acasă își cântă durerea în folclor.

Surorile Osoianu s-au specializat în acest gen de melodii, dar ele interpretează melodii de grup atât când vine vorba de colinde, de cântece vesele, însă, fără excepție, vârful de lance al activității artistice a surorilor Osoianu îl reprezintă doinele de jale.

Poetul Octavian Goga, vorbind de doine, scria într-o celebră poezie ” Privighetori din alte țări/Vin doina să ne-asculte;La noi sunt cântece și flori, Și lacrimi multe, multe...” Doina, un concept intraductibil de care scria și criticul de artă Dan Hăulică, alături de dor, de văzduh și omenie, cu similitudini în ”daina” din sanscrita clasică, limba Vedelor hinduse este o mărturie a vechimii folclorului românesc, a faptului că românul a cunoscut doina de jale din leagănul în care dormea ca nou născut, până la momentul plecării în armată sau al morții părinților, ori al sacrificiului suprem pe frontul de luptăpentru neatârnare.

Comenteaza

RSS
Positive SSL