Muzica populara, slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

Silviu Stănculescu - „Din valurile vremii” de Mihai Eminescu (@Arhiva TVR)

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Emisiuni TV
166 Vizionari

Publicitate

Descriere

Poezia ”Din valurile vremii”, scrisă de ”poetul nepereche” Mihai Eminescu (1850-1889) a fost inclusă în volumul ”Poesii”, singurul volum antum al ”poetului național și universal” Mihai Eminescu, îngrijit și editat de către Titu Maiorescu, publicat în decembrie 1883. Mihai Eminescu se definea pe sine ca fiind un romantic desăvârșit. Poezia a fost scrisă când Mihai Eminescu a lucrat la București, ca redactor la ziarul conservator ”Timpul” (1876-1883), specialiștii descoperind încă șase variante ale acestei poezii, în manuscris.

Frumusețea femeii iubite vine metaforic din valurile timpului, așa cum Afrodita s-a întrupat din valurile mării, simbolizând duritatea vieții, trecerea timpului. Poetul era separat de Veronica Micle, ea fiind la Iași. Poetul este departe de iubita lui, a cărui frumusețe o zugrăvește cu ochii minții, visând să fie împreună, biruind greutățile existenței, poetul îndrăgostindu-se de Veronica Micle pe vremea când era căsătorită cu profesorul Ștefan Micle, mult mai în vârstă decât ea, familia Micle având două fiice.

Veronica l-a iubit pe Eminescu dorind să se bucure de tinerețea sacrificată, dar se confrunta cu prejudecățile, de numele ei fiind legate scandaluri cu Titu Maiorescu, I.L Caragiale și care au atânat greu în desfășurarea relației cu Eminescu.

Poezia de față beneficiază de recitarea perfectă a marelui actor Silviu Stănculescu (1932-1998), plecat prea devreme dintre noi. Vocea inegalabilă a actorului îl predispune pentru recitarea creației romantice a poetului Mihai Eminescu. Timbrul vocii sale este cald și grav în același timp, actorul știe când să transmită din intonație intensitatea trăirilor exprimate prin vers de marele poet Mihai Eminescu.

Comenteaza

RSS
Positive SSL