Muzica populara, slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

Olguta Berbec - Mariuta, Mariuta

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Populară
67,683 Vizionari

Publicitate

Descriere

 O melodie populară dedicată femeilor cu numele Maria, se intitulează “Măriuță, Măriuță” și este interpretată în acest videoclip de cântăreața mehedințeană, Olguța Berbec.

 Un cântec vesel, pe ritm de joc popular din zona Mehedinți este binevenit întotdeauna mai ales într-o zi de sărbătoare, Ziua de Sfânta Maria.

 De altfel, Maria și derivatele acestui nume sunt cel mai des întâlnite în România și în alte țări din Europa,precum și pe alte continente: Australia, Africa si Asia.

  Biblia ne explică faptul că numele acesta este de origine ebraică și înseamnă „ copil dorit”.

  A fost preluat de la poporul egiptean și transmis popoarelor de origine  greacă si latină, de la începuturile creștinismului în lume, devenind cel mai cunoscut prenume feminin de sursă biblică, recunoscut în urmă cu mii de ani.

 În Vechiul Testament, numele acesta este purtat de sora mai mare a lui Moise, profetesa Maria, iar în Noul Testament, prima dintre femei care poartă numele este Născătoare și Pururea Fecioara Maria.

 În România, în mediul rural, numele apare în multe zone sub forma “Măria”, iar cele mai frumoase diminutive întâlnite sunt  “Măriuța” și “Măriuca”.La oraș, cel mai răspândit diminutiv pentru femei este “Mariana”, iar pentru bârbați, numele întâlnite deseori sunt “ Marin”, “Mărin”, “Marian” și “Marinică”.

Comenteaza

RSS
Positive SSL