Muzica populara, slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

O dragoste eternă - Mihai Eminescu si Veronica Micle

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Diverse Interesant
13,513 Vizionari

Publicitate

Descriere

Una dintre iubirile celebre și tulburătoare din istoria omenirii a fost cea dintre poetul Mihai Eminescu și Veronica Micle.Cei doi s-au cunoscut la Viena în 1872, pe vremea când tânărul poet era student la filozofie și litere, iar Veronica era o doamnă căsătorită cu un bărbat cu 30 de ani mai în vârstă decât ea.
Soțul Veronicăi Micle, pe nume Ștefan, era rector la o școală din Iași și s-a îndrăgostit de o frumoasa elevă cu ochi albaștri.Căsătoria dintre  ei a fost făcută din interes la dorința mamei Veronicăi.Profitând de lipsa soțului la Viena, Veronica Micle s-a îndrăgostit nebunește de tânărul Mihai Eminescu și acesta fost începutul iubirii lor pasionale.
Relația a progresat în mare taină iar Eminescu, în calitate de director al Bibliotecii Centrale din Iași, era prezent la toate  seratele literare ale Veronicăi Micle.

Unele persoane care și-au păstrat anonimatul i-au transmis lui Ștefan Micle prin scrisori, informații despre idila soției sale dar soțul Veronicăi nu a mai fost o piedică în calea lor, deoarece a decedat în 1879.
 Deși au crezut că-și pot uni destinele, cei doi îndrăgostiți nu au reușit.Eminescu a plecat la București iar Veronica a rămas la Iași luptând cu problemele financiare.După mai multe luni s-au regăsit și au fost fericiți pentru scurt timp deoarece dezamăgirea profundă i-a cuprins din nou.
 Rămasă însărcinată,Veronica a dorit să aducă pe lume rodul iubirii lor însă fătul a murit în ultima lună de sarcină.Prietenii poetului l-au sfătuit să renunțe la Veronica despre care auziseră că devenise o femeie de moravuri ușoare pentru a se întreține.
În 1883 Mihai Eminescu a început să sufere de boala care avea să-i fie fatală.Medicii de la Sanatoriul doctorului Şuţu din Bucureşti, l-au diagnosticat cu „psihoză maniaco-depresivă”.Au urmat tratamente în clinici de specialitate din Austria și din Italia apoi internări la Spitalul de boli nervoase din Iași și revenirea la București, unde la 15 iunie 1989, Eminescu s-a stins din viață.
Veronica Micle s-a retras la Mănăstirea Văratec și în același an, la 4 august, distrusă de moartea poetului, s-a sinucis.Medicii au descoperit în corpul ei după deces, o supradoză de arsenic.

 

Comenteaza

RSS
Positive SSL