Muzica populara, slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

Maria Tănase - Cine iubeşte şi lasă

Featured

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Populară Slagăre Vechi Româneşti
2,060 Vizionari

Publicitate

Descriere

Maria Tănase (1913-1963) este o celebră solistă de muzică ușoară și populară românească, dar care își pune amprenta și în alte sectoare muzicale, prin interpretări de romanțe, melodii lăutărești sau teatru de revistă.

Debutul ei artistic are loc în 1934, în revista"Cărăbuș-Express", a lui Nicolae Kirițescu, unde activează sub pseudonimul Mary Atanasiu, ales de omul de teatru Constantin Tănase.

Melodia "Cine iubește și lasă" face parte dintre primele înregistrări ale solistei bucureștene (născută în mahalaua Cărămidarilor, zona Palatul Copiilor - Parcul Tineretului), imprimate la casa de discuri "Columbia" (1937), cu sprijinul etnomuzicologilor ConstantinBrăiloiu și Harry Brauner.

Cântecul de mai sus, interpretat de talentata MariaTănase este o preluare a unui cântec din zona folclorică Făgăraș (județul Brașov) - "Târâișul șarpelui" - de la Rafira Husea ("Hira lui Lade"), în 1932. În genul folcloric, de unde a fost culeasă, melodia "Târâișul șarpelui" este catalogată drept "blestem de dragoste".

Celebrul folclorist Harry Brauner a transformat cântecul amintit mai sus, astfel încât noua variantă să se potrivească personalității și vocii Mariei Tănase, lăsându-ne, astfel, una dintre cele mai reușite capodopere din muzica populară a perioadei interbelice.

Videoclipul de mai sus este o înregistrare a melodiei "Cine iubește și lasă", preluată de pe canalul youtube al casei de discuri Electrecord, pe care se află și alte melodii celebre ale legendei muzicii românești Maria Tănase, și anume: "Mâine toți recruții pleacă", "Foaie verde, mărăcine", "Zise muma către mine" "Nu vine mândru, nu vine" sau "Rău mă doare inima".

Comenteaza

RSS
Positive SSL