Muzica populara, slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

Maria Tănase - Blestem - Cine Iubeşte Şi Lasă (Târaitul Şarpelui)

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Slagăre Vechi Româneşti
6,929 Vizionari

Publicitate

Descriere

Celebra cântăreață Maria Tănase s-a născut la 25 septembrie 1913 în București.Deși nu a avut o carieră artistică îndelungată pentru că a trăit numai 50 de ani, a fost numită pe bună dreptate, “Regina cântecului românesc”.
Marele istoric Nicolae Iorga, încântat de vocea unică a solistei, a numit-o “Pasărea măiastră”.
Melodia “Cine iubește și lasă” este un blestem de dragoste cules din tradiția populară existentă în zona Brașovului. Specialistul în etnografie,Harry Brauner, a preluat acest cântec care în original se numește “Târâișul șarpelui”.
Titlul și versurile au fost adaptate astfel încât melodia a fost interpretată de Maria Tănase în maniera proprie în anul 1929 apoi înregistrată și difuzată în programele de radio.

“Cine iubește și lasă” este o baladă veche păstrată cu sfințenie în folclorul românesc, care a rămas și în repertoriul artistei fiind prima melodie a sa, imprimată la Casa de discuri Columbia.
Cântăreața a interpretat și romanțe, muzică ușoară, muzică lăutărească alături ansamblurile instrumentale care acompaniau soliștii teatrelor de revistă.
Maria Tănase a debutat în 1934 la Teatrul “Cărăbuș” și a avut o carieră fulminantă în muzică, dar din nefericire, în anul 1963 s-a stins din viață din cauza unei boli crunte: cancer la plămâni.
Vocea sa inegalabilă este dovada valorii incontestabile a artistei în muzica românească.

Comenteaza

RSS
Positive SSL