Muzica populara, slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

Maria Şalaru - Fluieră, a dor şi dor

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Populară
18,369 Vizionari

Publicitate

Descriere

Maria Șalaru este o solistă de folclor moldovenesc, din județul Bacău, unde își desfășoară și activitatea didactică, la "Școala de Artă" din Bacău, având rolul de modelator de voci și descoperitor de noi talente în rândul copiilor și al tinerilor.

Destinul nefast pe care l-a traversat până la vârsta adultă (unul dintre cei trei copii din prima căsătorie i-a murit, fiind electrocutat, pe când se juca pe un vagon de cale ferată) își pune amprenta, în mod inevitabil, și asupra alegerilor artistei din repertoriul folcloric românesc. În acest sens, atenția sa se îndreaptă spre cântece care exprimă o paletă largă de sentimente, de la doina impregnată de tristeți milenare, până la compoziții extrem de vii, pline de veselie și poftă de viață.

Același ritm trepidant, specific Mariei Șalaru se regăsește și în interpretarea de mai sus a melodiei "Fluiera, a dor și dor", într-un videoclip filmat in mijlocul naturii feerice și dedicat tatălui artistei, pietrarul Ilie Șalaru, din Deleni.

Versurile melodiei "Fluiera, a dor și dor" se focalizează în jurul unei teme specifice: a celei de "dor", care implică o paletă atât de largă de sentimente (conturate, în timp, de creațiile care l-au avut ca subiect), încât este aproape imposibil să-l definești prin cuvinte înțelese de noi.

Acest sentiment apare, pentru prima oară, într-unul dintre basmele românești atipice, și anume "Tinerețe fără batranețe și viață fărăde moarte", în care "dorul" primește, în mod clar, o conotație aparent negativă, trimițând la ceea ce noi percepem ca fiind moarte și la tărâmul de dincolo (în contrast cu acesta, apare "tărâmul cu dor", reprezentat în basm, de Valea Amintirii).

Comenteaza

RSS
Positive SSL