Muzica populara, slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

Maria Dragomiroiu - Pupa-ţi-aş coama bălan

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Populară
6,752 Vizionari

Publicitate

Descriere

Maria Dragomiroiu este îndrăgită pentru sensibilitatea și stilul desăvîrșit în care își interpretează melodiile. În aceeași direcție, solista alege să cânte și această creație folclorică - "Pupa-ți-aș coama bălan"- care se regăsește și în palmaresul altor artiști îndrăgiți de muzică populară românească (Maria Latarețu, Ionel Tudorache sau Lică Militaru).

Cântecul reia două teme îndrăgite de Maria Dragomiroiu și de public, deopotrivă: pierderea tinereții ( "Pupa-ți-aș coama, bălan/Fă-mă tânăr cum eram") și dragostea ca blestem ("Doar un foc de vânător/Rupse trei fire de păr/Și făcu de-un lațisor/Și mi-l puse la izvor").

Această temă a vânătorului și a vânatului, ca o metaforă pentru a reprezenta scenariul erotic masculin (în ipostaza prădătorului) - feminin (în ipostaza vânatului) apare și la Eminescu, în "Luceafărul" ("Cum vânatoru-ntinde-n crâng /La păsărele lațul, Când ti-oi întinde brațul stâng /Să mă cuprinzi cu brațul").

Forța glasului "marii doamne a cântecului românesc/oltenesc", împreună cu mișcările și prezența scenică deosebite ale artistei conferă melodiei "Pupa-ți-aș coama bălan" o "culoare" inconfundabilă.

Comenteaza

RSS
Positive SSL