La multi ani, Vasile!
Descriere
În noaptea de Anul Nou, creştinii ortodocşi sărbătoresc ziua de Sfântul Vasile cel Mare, care a fost episcop de Cezareea, unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe ,dar în acelaşi timp, a fost şi primul ierarh care a întemeiat pe lânga biserici, spitale şi aziluri pentru săraci. Sărbătoarea Sfântului Vasile, denumită în tradiţia populară şi Crăciunul Mic sau Fratele Crăciunului, este o zi plină de tradiţii, practici magice şi ritualuri.
O veche tradiție spune că pe Iisus Hristos îl cheamă de fapt Vasile: Iisus Hristos s-a născut de Crăciun, iar la o săptămână, de Sfântul Vasile, a fost botezat în legea cea veche şi a primit numele Vasile. Numele Hristos (creştin) i-a fost pus la vârsta de 30 de ani, când a fost botezat.
În obiceiurile populare se mai spune că Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Sfântul Vasile a fost bucuros la primirea acestui dar și a luat un clopoţel, i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. Din acest motiv, de Sfântul Vasile există obiceiul de a colinda și a ura.
În prima zi a Anului Nou, copiii umblă cu Sorcova din casă în casă, în special pe la cunoscuţi, urându-le viaţă lungă, sănătate şi prosperitate. Sorcova era confecţionată, la început, din una sau mai multe rămurele de pomi fructiferi (măr, păr, vişin, prun) sau de trandafir, tăiate şi puse în apă la înmugurit şi înflorit în ziua de Sfântul Andrei (30 noiembrie) sau de Moş Nicolae (6 decembrie). Ulterior, sorcova a început să fie realizată dintr-o nuia cu rămurele împodobite cu fire colorate de lână, cu beteală şi cu un fir de busuioc în vârf. În Bucovina, sorcova are ataşat un colopoţel.
Dumnezeu să binecuvânteze pe cei care poartă numele după Sfântul Vasile, să le dea sănătate şi să le umple casa de lumină şi bucurii.
Echipa E-Neatza, urează tuturor cititorilor sărbătoriţi, un sincer: „La Mulţi Ani!”.