Slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

Ionuţ Urdeş - Geamparalele

Featured

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Populară
2,454 Vizionari

Publicitate

Descriere

Ionut Urdeș este un tânăr solist de muzică folclorică dobrogeană, născut în județul Tulcea, actualmente ocupând funcția de lector universitar doctor, la catedra de Canto a Facultății de Interpretare Muzicală, din cadrul Universității de Arte "George Enescu", din Iași.

Născut fiind într-o zonă aflată între Dunăre și Marea Neagră (Tulcea), plină de tradiții și obiceiuri reprezentative pentru amestecul de culturi care există aici, de mii de ani, tânărul artist Ionuț Urdeș interpretează cântece ce ilustrează perfect spiritul acestor locuri.

Geamparaua este unul dintre dansurile specifice regiunii dobrogene, reflectând o ritmicitate puternică și reținută deopotrivă, lejeră și accentuată, dovedind o unitate de sine stătătoare, în peisajul stilurilor regionale românești.

În acest sens, sunt la fel de cunoscute și alte dansuri/jocuri specifice Dobrogei, dintre care amintim câteva: Brâul pe bataie de la Ostrov, Hora în două părți de la Nufărul, Săltata de la mână de la Ostrov sau Șchioapa de la Enisala.

 

Ionuț Urdeș este nu doar un artist înzestrat cu darul vocii melodioase (moștenite de la părinții săi, ambii -  soliști de folclor), dar și un maestru în domeniu, după cum o dovedește activitatea sa profesională, în care își onorează rolul de a-i îndruma pe tinerii aspiranți la o carieră muzicală.

Videoclipul melodiei de mai sus - "Geamparalele"- este încărcat pe canalul youtube"Sfincs18", canal specializat, în general, pe muzica populară românească și ucraineană, dar conținând și alte videoclipuri de interes mai larg (dansuri sportive efectuate de copii, festivaluri sau meciuri de fotbal).

Versurile melodiei "Geamparalele" exprimă un îndemn la jocul tradițional amintit mai sus (Geamparaua), exprimând dragostea pentru cântec și specificitatea acestui dans dobrogean, asemănător cu o horă, dar mult mai cadențat.

Comenteaza

RSS
Positive SSL