Muzica populara, slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

Ionela Morutan - M o ncoltit gurile rele

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Populară
3,698 Vizionari

Publicitate

Descriere

Interpreta de muzică populară Ionela Moruțan este o artistă reprezentativă pentru muzica populară din Ardeal. Vocea și stilul său interpretativ îi permit să abordeze diverse tipuri de melodii. Melodia de față ”M-o-ncolțit gurile rele” este o melodie cu valoare educativă, cu mesaj. Cântăreața Ionela Moruțan cântă în cel mai pur grai ardelenesc. Artista Ionela Moruțan își face o autobiografie cântată, din perspectiva interacțiunii cu persoanele rău intenționate. Refrenul melodiei ”Am urcat treaptă cu treaptă, c-am știut ce să m-așteaptă.... am căzut, m-am rădicat, tot cu obrazul curat... loc de bună ziua am lăsat” este sugestiv pentru ideea de bază a melodiei, aceea că artista s-a comportat bine și nu a meritat criticile care i-au fost aduse.

Cântăreața de muzică populară Ionela Moruțan abordează o temă destul de frecventă în folclorul românesc, indiferent de zonă, de regiunea folclorică și anume, atitudinea față de dușmanii care rostogolesc în spațiul public critici nemeritate. Cu tact, cu credință, încredere în forțele proprii, cel criticat reușeste să se ridice deasupra dușmanilor săi, oferind exemplul personal de cinste, de autocontrol, moralitate, rezistență.

Melodia ilustrează, în primul rând, puterea exemplului. Morala și atitudinea moralizatoare cântăresc enorm în lumea satului românesc, pentru oamenii din spațiul ancestral rulal, modul cum sunt văzuți în comunitate fiind foarte important. În lumea satului românesc, comunitatea rurală este un barometru al moralității, dar și un judecător aprig și de aici dorința omului de la țară dea a avea o conduită morală de excepție, de a evita să intre ”în gura lumii”, mai ales în zona ”gurilor rele” care răspândesc, în primul rând, neadevăruri și amplifică anumite slăbiciuni.

Comenteaza

RSS
Positive SSL