Muzica populara - e-neatza.ro

Grigore Leşe - Cânta cucul bată-l vina

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Populară
113,247 Vizionari

Publicitate

Descriere

Interpretul de muzică populară Grigore Leșe s-a născut la 20 februarie 1965.Este originar din zona Lăpușului (Maramureș). Solistul a absolvit Academia de Muzică din Cluj, Facultatea de Interpretare, unde a studiat fagotul (instrument de suflat).
Este profesor doctor în muzică și profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București și la Universitatea de Muzică București.
Lui Grigore Leșe i-a plăcut să descopere și să culeagă melodii vechi din folclorul original, specific zonei Maramureșului, dar și să cânte la alte instrumente populare cum sunt fluierul și tilinca.
Acest interpret a devenit cunoscut cu melodia “Cântec despre Bucovina” pe care cei mai mulți iubitori de folclor o știu ca titlu după versurile sale  “Cântă cucu, bată-l vina”.

Acest cântec are autorul necunoscut fiind o creație populară din satul Corcești, situat în nordul Bucovinei.Versurile aparțin basarabeanului Constantin Madicevschi care le-a scris în anul 1904, dar data exactă a apariției acestui cântec, nu se cunoaște cu exactitate.
Profesorul Grigore Leșe a înregistrat “Cântec despre Bucovina” în anul 1996, iar melodia a fost preluată în România de alți interpreți.
Alte piese renumite din repertoriul artistului sunt: Cântec în lemn – toacă, Horea miresii, Când m-o făcut mama-n lume, Cântec pe înserat - din tilincă, Miorița, Nistrule, apă Popa și Nu-i lumină nicări.

 

Comenteaza

RSS
Positive SSL