Muzica populara, slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

Grigore Gherman - Gazdă mandră, dă colacul

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Colinde
1,632 Vizionari

Publicitate

Descriere

Mesajul colindului de față este acela că valențele creștine ale poporului român, născut creștin sunt indiscutabile. Românii au știut dintotdeauna să se pregătească pentru Crăciun, atât pentru primenirea casei, cât și pentru primenirea spirituală a lor și a membrilor familiilor lor.

Videoclipul de față începe cu colindătorii în fața casei, care mărturisesc gazdei că au îndurat frig pentru a vesti bucuria Nașterii Domnului (”gerul iernii ne-a pătruns, dar uite că am ajuns”), așteptând fie bani fie un colac, ca răsplată a strădaniei lor. Evident, gazda care nu-și cunoaște rostul va fi criticată în public, fiindcă satul așa și-a educat dintotdeauna locuitorii care nu respectă standardul comunității ”gazdă mândră, dă colacul, că de nu, te știe satul”.

”Crenguță de brad la ferești domnești... iar în sara de Crăciun tot omul fie mai bun” este versul –refren al videoclipului de față. Acesta este organizat, este filmat într-o manieră excepțională. Toți interpreții poartă costume populare tradiționale. Sunetul și imaginile au calitate ireproșabilă. Există o concordanță perfectă între vocea interpreților și coloana sonoră asigurată de instrumente muzicale adecvate activității de colind.

Colindul reprezintă, la români, o activitate, prin care poporul își exprimă bucuria, în cazul de față, pentru Nașterea Domnului. A primi colindătorii, este o datorie sacră pentru oamenii din popor, care, pentru a avea parte de bine, în anul care vine, sunt obligați de morala creștină să îi primească pe colindători, să îi asculte, să le accepte colinda și să îi recompenseze cu pâine, colaci, nuci, fructe, vin, iar mai nou, chiar cu bani.

Comenteaza

RSS
Positive SSL