Muzica populara, slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

George Enescu - Baladă pentru vioară și orchestră, op.4a

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Simfonică
743 Vizionari

Publicitate

Descriere

 Compozitorul, dirijorul, violonistul, pianistul şi profesorul George Enescu a trăit în perioada 1881 – 1955. Este considerat cel mai important muzician român și unul dintre cei mai de seamă oameni de cultură ai secolului XX.

 Una dintre capodoperele sale este ”Baladă pentru vioară și orchestră - OP 4a”.

 Considerat a fi un copil-minune, are prima întâlnire cu muzica la vârsta de 3 ani, când rămâne impresionat de un taraf de lăutari. Se simte atras de sunetul viorii, iar peste doi ani începe să studieze cu pasiune acest instrument.

 Cele mai cunoscute compoziţii ale lui George Enescu datează din prima parte a secolului XX. Printre acestea se numără cele două Rapsodii Române (1901-1902), Suita nr. 1 pentru orchestră în Do major, op. 9 (compusă în 1903 şi interpretată în 1911 de Orchestra Filarmonicii din New York, sub bagheta renumitului compozitor şi dirijor Gustav Mahler) sau Simfonia nr. 1 în Mi bemol major, op. 13 (1905).

 George Enescu a fost, de asemenea, membru fondator (1920) şi preşedinte (1920 – 1948) al Societăţii Compozitorilor Români din Bucureşti.

 În perioada Primului Război Mondial, susține concerte pentru răniţii din spitale. După război, își reia turneele în calitate de violonist şi dirijor în Elveţia, Franţa, Olanda, Spania, SUA, Portugalia, Canada.

 După cel de-al Doilea Război Mondial, George Enescu părăsește România pentru a trăi la Paris până în 1955, anul morții sale.

Comenteaza

RSS
Positive SSL