Slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

Gabi Lunca - Cu-o damigeană şi un pahar

Featured

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Lăutărească
4,203 Vizionari

Publicitate

Descriere

 Gabi Luncă este una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică lăutărească, de origine romă, din România, cu o activitate discografică și culturală (din 1992, se dedică, în exclusivitate, misionarismului religios) imposibil de ignorat.

 Abilitățile muzicale ale artistei sunt moștenite, se pare, pe linie paternă, de la tatăl ei, violonistul DumitruLuncă, activ în cadrul Orchestrei Armatei din Ploiești. Ea devine cunoscută de foarte tânără (la doar 17 ani), când se angajează la Orchestra „Flacăra Prahovei”, din Ploiești.

 Printre primele melodii care au făcut ca numele Gabrielei Luncă să fie reținut, se numără, îndeosebi: "Dă-mi drumul, nevastă-n casă" (piesa care i-a marcat apariția primului album), "Pe deasupra casei mele", "Am un pom în bătătură" sau "M-am jurat că nu mai beau".

 De-a lungul carierei, solista de origine romă (Romani) colaborează cu mai mulți artiști celebri din acea perioadă, cum ar fi: Nicolae Florian, Nicolae Vișan, Nicolae Crăciunescu și Marcel Budală.

 Destinul muzical al interpretei de muzică lăutărească urbană (mahala) Gabi Luncă este tranșant, aceasta devenind, în scurt timp, reprezentanta principală a muzicii și culturii Romani, la nivel național și internațional.

 Astfel, ea se distinge, de-a lungul timpului, prin multiple distincții onorifice, primite pentru întreaga ei activitate artistică și culturală. Dintre acestea, merită amintite: nominalizările, din 2003, la Premiile BBC, înaintea lui Goran Bregovici, Manu Chao sau Peter Gabriel, precum și distincția de Cetățean de Onoare al comunelor Vărbilău (Prahova), Șiria (Arad).

 Melodia "Cu-o damigeană și un pahar" este reprezentativă pentru tematica muzicii lăutărești, în genere, și repertoriului Gabrielei Luncă, în particular. Ea se află încărcată pe canalul youtube "OAmalGadjo", inițiat în 2008 și dedicat muzicii și culturii poporului Romani.

Comenteaza

RSS
Positive SSL