Rețetă desert: Cozonac fără frământare(video)
Descriere
Un cozonac pufos și gustos, ușor de făcut.
Ingrediente: 500-510g de făină, 2 ouă + 1 gălbenuș, 250ml de lapte, 80g de zahăr, 100g de unt, fructe confiate sau rahat, 7g de drojdie uscată sau 25-30g de drojdie proaspătă, coaja de la 2 lămâi, un vârf de cuțit de sare și o lingură de esență de rom.
Mod de preparare:
- Pentru început, punem într-un vas 100ml de lapte călduț, drojdia, o lingură de zahăr și trei linguri cu vârf de făină și amestecăm bine, până obținem o pastă. Acoperim vasul și-l punem într-un loc cald, la crescut.
- Mai departe, punem într-un vas încăpător ouăle - 2 întregi și un gălbenuș -, sarea și mixăm, pentru câteva secunde.
- După aceea, adăugăm zahărul și mixăm până se topește perfect, apoi punem esența de rom și coaja de lămâie și mai mixăm câteva secunde.
- În continuare, punem untul moale și laptele călduț și mixăm continuu, până le încorporăm bine.
- Separat, în alt vas, punem făina - aflată la temperatura camerei -, maiaua crescută și compoziția făcută înainte, apoi mixăm bine, până când obținem un aluat moale care se desprinde de pereții vasului.