Muzica populara, slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

Constantin Enceanu - Vântuleţ de primăvară

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Populară
35,622 Vizionari

Publicitate

Descriere

O voce inconfundabilă, Constantin Enceanu se distinge, în muzica românească oltenească, prin timbrul vocal extrem de liniștitor și blând. Printre primele sale cântece, pe care le-a cules din satul Vădastrița, se numără: "Când eram eu băietan", "Fetița de peste Olt" și "Jos pe valea Dunării".

Cântecul de mai sus - "Vântuleț de primăvară" - este compus pe teme clar folclorice. Cea mai cunoscută dintre acestea, întâlnită în mai toate poeziile și cântecele folclorice românești de dragoste este comuniunea om - natură. Cu alte cuvinte, versurile acestea sunt scrise în spiritul baladei "Miorița".

Astfel, protagonistul cântecului se arată ca fiind un bun cunoscător al naturii, intuind intențiile acesteia, o dată cu schimbarea anotimpului - sosirea primăverii: "Vântuleț de primăvară/Ai venit iară să-mi spui/Că mă cheamă-n vale crângul/Să-i fac leagăn dorului."

De asemenea, sentimentul "dorului" are, se pare, origine românească, el fiind foarte profund analizat de către reprezentanți de seamă ai culturii române, cum ar fi Lucian Blaga sau Mircea Eliade. În acest sens, Lucian Blaga îl denumește spațial, conferindu-i formele specifice locului ("deal, vale, si iar deal, si iar vale", conturând un spațiu ondulatoriu, armonic) care a definit acest sentiment de "dor".

 

Același sentiment apare creionat într-unul dintre basmele noastre, care este unic în lume (fiind considerat "basm atipic") - în "Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte" - în care "dorul" devine sursa morții eroului.

 

Comenteaza

RSS
Positive SSL