Muzica populara, slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

Cipri Popescu - Măruț, mărgăritar (COLINDE ARDEAL)

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Colinde
1,925 Vizionari

Publicitate

Descriere

”Noi umblăm să colindăm, măruț mărgăritar, pe la curți de boieri mari” este refrenul acestui videoclip. Videoclipul este organizat, este filmat într-o manieră excepțională.

Interpreții poartă costume populare tradiționale. Sunetul și imaginile au calitate ireproșabilă. Există o concordanță perfectă între vocea interpretului și coloana sonoră asigurată de instrumente muzicale adecvate activității de colind.

Mesajul colindului de față este acela că valențele creștine ale poporului român, născut creștin sunt indiscutabile. La aflarea veștii că Maria îl va naște pe Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, după drumul cu peripeții, către Bethleem, unde Pruncul Sfânt se va naște într-o iesle, boierii au plecat la vânătoare să îi pregătească Domnului un veștmânt ales, demn de viitorul Împărat al Lumii. În ciuda acestor greutăți, Iisus Hristos a devenit Împăratul cel de Sus care va aduce lumii pacea mult visată și își va instaura Împărăția Sa. Vânătoarea este ocupația nobililor, în care aceștia își arătau tăria, caracterul. Uciderea vânatului nu avea valențe comerciale ci, din contră, se făcea din rațiuni practice.

Iepurașul care era pe punctul de a fi vânat, fiindcă nu fuseseră găsite căprioare, a dat mesajul că este chiar Sfântul Ion, nașul Mântuitorului, care arată că noua religie va modifica fundamental lumea, că multe biserici vor slăvi Nașterea lui Iisus Hristos.

Românii au știut dintotdeauna să se pregătească pentru Crăciun, atât pentru primenirea casei, cât și pentru primenirea spirituală a lor și a membrilor familiilor lor.


Urarea colindătorilor este aceasta ”și la anul când venim, măruț mărgăritar, mai bogați să vă găsim”, ceea ce arată trăinicia și perenitatea obiceiurilor tradiționale de Crăciun.

Comenteaza

RSS
Positive SSL