Muzica populara, slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

Cel mai frumos dans popular aromân Pindu & Hrista Lupci - Treambura pamporea

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Machedonească Populară
220,288 Vizionari

Publicitate

Descriere

Grupul vocal-instrumental de muzică armânească “Pindu” și solistul aromân Hrista Lupci interpretează la o nuntă, o melodie tradițională, “Treambură pamporea” (Se leagănă vaporul).
Versurile melodiei se referă la o situație în care pasagerii unei nave aflate în marș, sunt speriați și se tem că ambarcațiunea se va scufunda din cauza unei furtuni puternice pe mare.
Vaporul se leagănă amenințător și mulți dintre cei aflați la bordul navei încep să se roage ca Dumnezeu să le ajute să supraviețuiască.
 Textul cântecului este mai puțin important.Într-o asemenea ocazie, contează spectacolul oferit de bărbații care dansează într-o horă (“corlu’ di ficiori”) după datinile armânești.
  Hora se derulează de la dreapta la stânga, în pași săriți la refren (trei înainte, adăugați și doi înapoi, încrucișați), asemenea horelor jucate în trecut de aromânii din Balcani, pe vremea când conviețuiau cu bulgarii, albanezii, grecii și sârbii, în provinciile aflate sub stăpânirea Imperiului Otoman.
 Este un dans frumos din tradiția aromânilor, dar și obositor.După un timp, unii dintre dansatori se retrag pe rând iar alții vin și le iau locul în horă pentru a continua spectacolul.
  Formația “Pindu” este una dintre cele mai cunoscute în comunitatea aromână, iar solistul Hrista Lupci (cel mai în vârstă) este un cântăreț renumit care a primit cu ani în urmă titlul de “rapsod popular”.

Comenteaza

RSS
Positive SSL