Muzica populara - e-neatza.ro

Azur - Cenuşăreaso

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Lăutărească
26,070 Vizionari

Publicitate

Descriere

   Una dintre formațiile vocal-instumentale reprezentative în anii ’80 este “Azur” din Brăila, care există într-o altă componență decât cea inițială, condusă de solistul Nelu Vlad, cel care a contribuit la înființarea ei.
  În anul 1988 a apărut un cântec gen „manea turcească”, intitulat “Cenușăreasa” (deși este cunoscut și în varianta  “Cenușăreaso”) care a fost interpretat prima data de grupul Odeon din Buzău, dar a circulat în toată țara după ce a fost preluat de Azur și de alte formații și cântăreți din localuri.
   Denumirea formației brăilene a fost dată de Nelu Vlad după culoarea mașinii sale, albastru-azur.
 
  Melodia are ritm și acorduri specifice muzicii din Balcani, iar versurile se referă la o fată dintr-o familie săracă, nevoită să accepte o relație cu un bărbat înstărit, dar pe care nu-l iubea cu adevărat
  Din motive evidente care au dus la destrămarea relației, personajul principal al acestei manele, Cenușăreasa, își părăsește iubitul în miez de noapte iar acesta o caută de atunci cu speranța că o va reîntâlni.
 În România, manelele reprezintă un gen muzical specific etniei romilor, cu influențe mari din muzica turcească, grecească, bulgărească,sârbească, la care se adaugă adaptările din muzica lăutărescă românească.
  Înainte de 1989, grupul brăilean avea cea mai mare popularitate dintre toate formațiile de lăutari din România, iar repertoriul era plin cu manele, cântece de petrecere și din muzica populară, întotdeauna pe gustul publicului.

Comenteaza

RSS
Positive SSL