Muzica populara, slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

Anda Călugăreanu - Cântec despre București şi Cântecul biletelor de papagal

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Slagăre Vechi Româneşti
2,183 Vizionari

Publicitate

Descriere

Anda Călugăreanu este o actriță și interpretă de muzică ușoară și folk, născută în București și care și-a lăsat publicul înmărmurit, cu dispariția ei prematură dintre cei vii (moare, la numai 45 de ani, din cauza unui cancer pulmonar, nedepistat în timp util).

Dintre colaborările de succes, înregistrate de-a lungul carierei sale, rămân, încă, vii în memoria publicului, cele alături de regretatul Toma Caragiu sau cupletele realizate împreună cu Florian Pitiș și Dan Tufaru (soțul artistei), în regia lui Alexandru Bocăneț.

Descoperirea atracției pentru muzica folk o face pe Anda Călugareanu să se orienteze spre musical-uri. Astfel, ea primește roluri în câteva scenarii ale genului amintit, cum ar fi: piesa "Mitică Popescu" (de Nicu Alifantis, 1984) sau interpretarea personajului Oache, din filmul pentru copii "Maria Mirabela". (1981), regizat de Ion Popescu-Gopo.

Videoclipul de mai sus conține una dintre melodiile mai vechi din repertoriul Andei Călugăreanu și care se regăsește pe canalul youtube al casei de înregistrări Electrecord.

Versurile melodiei "Cântec despre București și Cântecul biletelor de papagal" reflectă, în mod reprezentativ, contextul social, economic și politic (destul de pestriț, de kitsch, evident și azi, în România, explicabil dacă se ține cont de întrepătrunderea diverselor culturi balcanice, în acest spațiu geografic), din perioada comunistă a anilor 1970-1980.

În acest sens, epoca respectivă este prezentată într-o modalitate oarecum satirică, amintind de stilul inconfundabil al poetului Tudor Arghezi, spirit reprezentativ pentru cultura românească din acei ani. Acesta din urmă este, de altfel, directorul revistei satirice cu același nume, la care se face referire și în titlul cântecului Andei Călugăreanu - "Bilete de papagal".

Comenteaza

RSS
Positive SSL