Muzica populara, slagare romanesti, muzica veche straina, retete culinare - e-neatza.ro

1 Mai Muncitoresc - Cântec patriotic

Merci de like! Trimite prietenilor tai

URL

Am inregistrat votul tau. Multumim!

Ne pare rau, numai utilizatorii inregistrati pot crea playlist-uri.
URL


Adaugat de E-neatza.ro in Diverse Interesant
4,394 Vizionari

Publicitate

Descriere

Videoclipul de mai sus ne amintește, celor mai mulți dintre noi, de perioada comunistă, însă puțini oameni știu că "1 Mai muncitoresc" a fost sărbătorit, pentru prima oară, de către mișcarea socialistă din 1890.

Secvențele prezentate în acest scurt filmuleț, sub numele de "1 Mai Muncitoresc - <<Cântec patriotic>>" arată exemple de manifestații stradale, organizate de Nicolae Ceaușescu, în timpul regimului  comunist, instaurat de el.

Este interesant de observat că, având în vedere declinul economic prin care trecem în epoca actuală (ca urmare a schimbărilor survenite în multe domenii, mai ales în tehnologie), reprezentațiile de regim totalitar de atunci rezistă și azi, chiar dacă sub o altă formă: de miting-uri de protest.

Videoclipul "1 Mai Muncitoresc - <<Cântec patriotic>>" este încărcat pe canalul youtube numit "Cântece Patriotice | Кынтече Патриотиче", înființat în 2015 și dedicat cântecelor patriotice românești din epoca socialistă și imnurilor României și ale Moldovei, în timp. Dintre acestea, sunt de amintit câteva titluri semnificative, precum: "Trei culori", "Hora Unirii", "Treceți batalioane" sau "Limba noastră".

Se impune specificat că majoritatea cântecelor amintite mai sus îi au ca autori pe unii dintre cei mai prestigioși creatori ai neamului românesc, cum ar fi: Ciprian Porumbescu ("Trei culori"), Alexei Mateevici ("Limba noastră") sau poetul pașoptist Vasile Alecsandri ("Hora Unirii").

Versurile imnului muncitoresc ceaușist evidențiază o idee pe care Nicolae Ceaușescu s-a bazat, în mod esențial, în construirea regimului său, și anume unirea tuturor românilor, în vederea construirii libertății și a independenței statului român, prin muncă.

Sărbătoarea "1 Mai" există și azi, dar, din păcate, semnificația ei s-a modificat profund, având în vedere că, în prezent, se asistă la modificări terifiante pentru viitorul României, dintre care cea mai importantă este orientarea tot mai pregnantă a forței de muncă, spre țările dezvoltate din Europa și nu numai.

Comenteaza

RSS
Positive SSL